Det tar ju aldrig slut …

17 december 2008 at 23.21 (Övervakning, Bloggosfären, Fildelning, FRA, Piratpartiet, Politik) (, , , , , , )

Demokratins fall, eller demokraturens uppgång har ett tydligt startdatum. En dag efter vilken vi vet att det satte igång på allvar. Det var den 18 juni 2008 som sveriges riksdag införde allmän avlyssning av sina medborgare – efter det bara fortsatte kränkningarna. Det visade sig att FRA-lagen var startskottet för ett antal väldigt grova systematiska kränkningar av medborgarnas tidigare så självklara rättigheter. Även om en något mildare kränkningarna redan pågått i flera år, så var det FRA-lagen som fick bägaren att rinna över.

Intressant nog är det dessutom medborgarna, inte genom skatt, utan genom avgifter till privata företag, som förväntas betala kalasen.

Det senaste otyget är datalagringsdirektivet, vilket åtminstone moderaterna tidigare var emot, men tydligen går det svänga väldigt fort i så smala frågor som rättssäkerhet. Socialdemokraterna är förstås för datalagringsdirektivet, det är ju Bodströms egna lag, och de är f.ö. även för IPRED-lagen. Datalagringsdirektivet är eventuellt olagligt, men det skiter regeringen i.

Många av dessa lagar införs för att vi medborgare skall bli ”tryggare”, trots att vi aldrig i historien varit tryggare än vi är i dag. Och blir vi verkligen tryggare med sådan lagstiftning? Erfarenheter från andra länder talar emot det.

F.ö. så var det som jag befarade tidigare att några av de anonymiseringstjänster som finns kommer bli olagliga med det nya datalagringsdirektivet. Det är troligt att fler repressiva åtgärder kommer vidtas (de talas om i andra frågor) och snart nog är det olagligt att kryptera också (i Storbritannien är det olagligt att ”glömma” sin krypteringsnyckel/lösenord). Räkna med att liknande lagstiftning kommer till Sverige.

Det verkar som den ”unga generationen” har en sundare syn på kombinationen demokrati och internet, men frågan är hur lång tid det tar innan de insikterna hinner nå upp till de övre maktskiktena. Piratpartiet ställer upp i EU-valet i vår och riksdagsvalet 2010, och de blir ett allt viktigare alternativ till de etablerade partierna!

Det har spekulerats i bloggosfären om kompetensbrist hos, och utbildningsbehov av politiker – och jag håller med! Jag skulle dock vilja gå ännu länge och påstår att det behövs en bredare utbildningsplan än så. Om Sveriges medborgare skall ”förstå” (ojoj, farligt nära Reinfeldt-retorik där) vilka hot som kommer från Rosenbad och Bryssel, ja då måste man ju förstå den verklighet som hoten skall appliceras på, nämligen Internet. Vi borde därför ha grundläggande datavetenskap redan i grundskolan!

Lämna en kommentar