Valfusk eller integritetsintrång?

25 maj 2009 at 08.07 (Övervakning, Piratpartiet, Politik) (, , , , , , )

I mitten av förra veckan kom det uppgifter om att Piratpartiets valsedlar fått negativ särbehandling i ett antal förtidsröstningslokaler ute i landet. Bl.a. att valsedlar inte tagits emot, att valsedlar gömts eller att valsedlar slängts bort. Piratpartiet är dessutom inte ensamma om att utsättas för detta; både Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna utsätts för liknande behandling. När representanter för Piratpartiet ställer ansvariga valförrättare mot väggen erkänner de villigt att de kommer slänga Piratpartiets valsedlar vid dagens slut. En Socialdemokrat dömdes till 70 dagsböter i valet 2006 efter att denne slängt Sverigedemokraternas valsedlar.

Detta är alltså ett solklart och dokumenterat fall av vad som inte kan kallas annat än valfusk. Och även om det inte, av någon anledning, skulle klassas som valfusk av en domstol så går det emot allt vad allmän anständighet och känsla för fair play kräver av en myndighetsperson. Denne valförrättare vill ju uppenbarligen inte att alla partier skall ha samma chanser i valet. Med detta i åtanke blir det smått komiskt när ett antal miljöpartister kritiserar piratpartiet för att inte respektera valförrättarens integritet när filmen (bevismaterialet) lades upp på YouTube, ocensurerad.

Detta är häpnadsväckande. En myndighetsperson bedriver valfusk och miljöpartisterna har mage att kritisera dem som avslöjar det. En dold kamera kanske inte är bästa sättet att bedriva medborgarjournalistik på, men skulle de ansvariga sagt samma saker med en synlig kamera i ansiktet? Kanske. Jag anser dock att valfusk är betydligt mer allvarligt än att en myndighetsperson blir filmad på offentlig plats under sitt myndighetsutövande. Speciellt när t.ex. SVT gjort samma sak. Är detta ett billigt och fegt sätt för miljöpartiet att försöka klämma åt Piratpartiet?

Därför: Ser du några oegentligheter när du är och röstar? Tag i sådana fall för all del fram kameran/mobilen och dokumentera det! Valfusk är inte värdigt en modern demokrati!

Som en parentes i sammanhanget kan nämnas att skolvalet (som vanligt får man väl tyvärr säga) gått odemokratiskt till i år igen. I upp till 10 % av alla skolor fick inte eleverna rösta på några andra partier än riksdagspartierna. Vi har uppenbarligen ett valsystem och en tradition i Sverige som endast gynnar de redan etablerade partierna, detta måste ändras!

Annonser

3 kommentarer

 1. Maria Ferm said,

  Hejsan,

  nu är det faktiskt både gröna och piratpartister som kritiserat uthängningen och smygfilmningen. Varför var personens ansikte inte suddat? Jag tycker det är klockrent att det var felaktigt att hänga ut personen precis som jag tycker det är felaktigt att slänga valsedlar. Men vad jag har förstått det pågår det en intern diskussion inom PP om detta som ska bli intressant att följa. Och ifall det var medborgarjournalistik, varför följdes inte de pressetiska reglerna?

  Hade vi velat ”klämma åt Piratpartiet” hade vi för övrigt lyft det medialt, vilket ingen, vad jag vet, haft någon intention att göra.

  mvh

  Maria

 2. soundness said,

  Hejsan!

  Kul att du kommenterar!

  Jag välkomnar all kritik, både från inom Piratpartiet och utom det. (Jag är dock ingen representant för PP, inte ens medlem, skall kommas ihåg.) Jag tror att upplysning kommer genom dialog och utbyte av olika åsikter.

  I detta fall är det möjligt att det hade varit lämpligare att sudda ut ansiktet på valförrättaren i det offentliga materialet, och haft länkar till det fullständiga bevismaterialet som sedan skulle bifogas en eventuell polisanmälan. Vilket föreslagits i debatten. Jag tror dock, och hoppas, att det kommer bli så i framtiden, så denna diskussion har varit bra!

  Men, den kritik jag framförde i mitt inlägg rörde, och rör, kvällstidningsjournalistiska rubriker som: ”integriteten måste åsidosättas för att rädda demokratin? eller hur va det nu?”, som jag inte tolkar som något annat än att försöka smutskasta Piratpartiet. Som jag skrev i inlägget: ”Jag anser dock att valfusk är betydligt mer allvarligt än att en myndighetsperson blir filmad på offentlig plats under sitt myndighetsutövande”. För det är ändå ett faktum att valförrättaren representerar valmyndigheten och staten. I min värld skall medborgare vara skyddade från statlig insyn, medan staten skall vara transparent.

  För även om han, privatpersonen Daniel Nyström, när han genomförde sin medborgarjournalistik borde ha följt de pressetiska reglerna, så borde det väl ändå vara mer angeläget att en representant för statliga valmyndigheten i ett allmänt val (även om han ställer upp ideellt) känner till de ”valetiska” regler de flesta ändå utgår från skall gälla?

  De problem jag hade med miljöpartisternas kommentarer gällde främst att ni endast kommenterade ansiktsfilmen, och bara i förbifarten kommenterade det faktum att valsedlar slängs bort av statens ansvariga i ett allmänt val. Jag anser nämligen att det senare är oändligt mycket mer allvarligt i ett demokratiskt samhälle.

 3. I dag skrivs historia! « Soundness in a soundless world said,

  […] att alla röster i skolvalet räknats samman. (Nå, det är ju inte riktigt sant. Piratpartiets röster räknades ju inte i ungefär 10 % av skolorna, så ställningen skulle ha blivit något annorlunda om de fått varit […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: