EPIC WIN LOL!

17 april 2009 at 11.16 (Fildelning, Piratpartiet, spectrial) (, , , , , , , , , )

Idag kom den så, den smått historiska domen mot personerna bakom The Pirate Bay. Många har i förväg försökt spå framtiden om vad som utfallet skulle bli. Det går väl inte säga annat än att intresset för hur det skulle komma att gå var enormt. Flera motsägelsefulla nyheter har dessutom utkommit.

Föga förvånande så läckte nyheten om domen ut redan kvällen innan den officiellt skulle komma. Det blev tyvärr en fällande dom, med ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd för alla fyra. Vad kan man säga annat än att det är smått katastrofalt för hur Internet fungerar i dag. I praktiken är man nu alltså juridiskt ansvarig för allt man länkar till på Internet. Det är åtminstone förbjudet att driva en innehållsneutral kommunikationstjänst. Visst är det bra att entreprenörskap uppmuntras i Sverige?

Kl 13 kommer de åtalade att hålla en presskonferens via Bambuser.

Den fällande domen kommer ju givetvis endast förvärra konflikten mellan det gamla, upphovsrättsmaffian, och det nya, alla vanliga människor på internet. Hur man än ser det så är det storvinst för The Pirate Bay. De får mer PR, mer publicitet, fler anhängare, fler fildelare. Detta samtidigt som MAFIAAn får dålig PR, mer publicitet (för sin MAFIAA-verksamhet), färre anhängare och fler fildelare. The Pirate Bay kommer inte gå ned bara pga. en fällande dom, och förlusten av de tre frontfigurerna kommer endast göra dem till martyrer.

Dessutom kan man förvänta att endera, eller båda parterna lämna in en överklagan inom en inte alls avlägsen framtid. Detta mål kommer gå till högsta ort, kanske genom en avkrok via EG-domstolen, dessutom.

När skall den gamla industrin inse att det inte är en konflikt med gratis, att många människor inte vill konsumera sin populärkultur genom plastbitar och att de måste bejaka internet för att uppskattas här? Tyvärr lär det fortfarande dröja… De kan rekommenderas att läsa The Long Tail hur många gånger som helst, de kommer inte göra det ändå. Och om de gör det, så kommer de inte förstå eller tro på innehållet ändå.

Detta är en fråga som är större än illegal fildelning. Allt detta vi ser med FRA, IPRED, Datalagringsdirektiv, ACTA, Telekompaketet, osv. är inget annat än en krigsförklaring mot ”Internet”. Det handlar om demokrati och yttrandefrihet. Med tanke på hur många ”de” är och hur många ”vi” är, samt med tanke på den tekniska kompetensen inom ”de”, så kommer ”vi” till slut vinna. Men det kan ta tid.

Det första steget kan tas redan om mindre än två månader. Rösta på Piratpartiet i EU-valet!

Annonser

4 kommentarer

 1. Gertkvist said,

  Njae. Domen visar att det inte går att erbjuda funktionen ”De 50 mest fildelade TV-serierna” och samtidigt hävda att man ”bara” drev en sökmotor.

  Nu kommer fallet antagligen gå upp i HD som möjligen kan avkunna dom under året 2012. Då kommer folk vara förvånande över att inte alla krypterar sin kommunikation.

 2. Marcus said,

  Största frågetecknet från mediaindustrin från min sida är hur dom tror att de får sålt mer om man stämmer sina kunder? Bara för man laddar ner upphovsskyddat material är det inte samma sak som att man aldrig går och handlar, även om det finns de som aldrig köper.

  Tycker bara det verkar vara en så uppenbart korkad idé från ett företag, antingen är dom korkade vilket jag vill tro, eller så har dom någon annan idé bakom som att göra detta till affärsmodell att stämma folk på abnorma summor.

  Hur som helst så borde bolagen inse att dom skjuter sig själva i foten och kommer långsamt förblöda tills dom självdör.

 3. axeleriksson said,

  Detta är skandalöst för det svenska rättsväsendet. Vi är inte längre ett föredöme för resten av världen. I praktiken är rättsväsendet korrupt, om än inte på samma underjordiska sätt som i andra delar av världen. Jättarna i Hollywood har lagt sådan prestige bakom detta mål, och ofantligt med pengar vilket naturligtvis ökar trycket.

  Dagens dom är bara en i raden av händelser som visar hur vårt samhälle styrs, och i vilken mån ”vanligt folk” egentligen har ett reellt inflytande i samhället.

  Kanske dags att engagera sig! Kan http://www.aktionforsverige.se vara intressant?

 4. Att lyssna på Jennifer Lopez … « Soundness in a soundless world said,

  […] fick en fråga om nedladdning som spann vidare på The Pirate Bay och på domen mot männen bakom The Pirate Bay. Han föreslog även att de istället skulle tvingas se den mest […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: