IPRED igen

24 november 2008 at 09.28 (Fildelning, Politik) (, , , , , , , , )

Det visar sig att klyftan mellan gamla och unga verkligen är astronomisk i fildelningsdebatten. Nu har inte argumenten mot IPRED-lagen något med fildelning att göra, men de är ju trots det tätt knutna till varandra. MUF har nämligen på sin förbundsstämma i helgen beslutat att de vill tillåta all fildelning som inte görs i kommersiellt syfte. Dvs. tjänar du inte pengar på fildelningen så skall det vara lagligt. Fredrik Reinfeldt håller såklart inte med.

Barnporrsargumentet, som jag pratade om i går, har lyfts fram igen. Det är lustigt att det argumentet kan användas för frihet och öppenhet. Normalt används det ju för att inskränka fri- och rättigheter på Internet. Det är Per-Erik Åström, tidigare chef på Rädda Barnens hotline som menar att ”Ökad risk för att stämmas i domstol kommer att leda till att stora och små fildelare blir mer intresserade av att gömma sitt IP-nummer”. Han verkar ha förstått precis hur internet fungerar, och är dessutom väldigt tydlig med att regeringen stressar igenom en oigenomtänkt lag. Problemet, som han ser det, är att:

”Du kommer aldrig att kunna lagstifta bort det här, tekniken kommer att spela dig ett spratt hela tiden, det är så det är. Att finta bort ett IP-nummer kan redan i dag nästan varenda unge i tolvårsåldern, säger Åström.”

Och det har han rätt i. Det är otroligt enkelt att med en knapptryckning bli osynlig på Internet. Han säger även, om anonymiseringstjänster, att:

”Det finns redan i dag [anonymiseringstjänster] i kommersiell mening och spontant tycker jag att en sådan här lag är mer en markering av att man inte får hålla på med sådant här. Efterlevnaden av den skulle kräva enorma resurser. Slaget är faktiskt redan förlorat, så är det, och att ge upphovsrättsinnehavarna halvpolisiära befogenheter tror jag inte på.”

”Ju mer tekniken blir en kurragömma-lek, desto bättre verktyg får de som ägnar sig åt verkligt allvarliga saker på nätet, till exempel barnpornografi.”

Artikeln avslutas med ett citat av Daniel Johansson, ”fildelningsexpert” från KTH, med ett budskap som bloggosfären länge försökt förmedla. Nämligen att:

”Om marknaden [som med till exempel Spotify] klarar av att föra över fildelningen till legala alternativ är den nya lagstiftningen kanske onödig.”

För övrigt är det inte en självklarhet vem som är pirat i fildelningssjöslaget.

Stoppa IPRED-lagen nu!

Annonser

1 kommentar

  1. Fokus » Makthavarlistan 24/11–08 said,

    […] Soundness in an unsound world: »MUF har nämligen på sin förbundsstämma i helgen beslutat att de vill tillåta all fildelning som inte görs i kommersiellt syfte. Dvs. tjänar du inte pengar på fildelningen så skall det vara lagligt. Fredrik Reinfeldt håller såklart inte med.« […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: