Internettrafiken undviker USA. Sverige nästa?

1 september 2008 at 20.02 (Övervakning, FRA, Politik) (, , , , , )

I en artikel i New York Times förra veckan så konstaterade man att det delvis är på grund av att NSA avlyssnar den internettrafik som passerar USA som gjort att mycket av den europeiska och den kanadensiska trafiken nu börjar styras om så att den inte längre passerar USA. För så sent som 10 år sedan så gick 70 % av all trafik genom USA, medan den siffran i dag är nere i 25 %. Man säger att:

”[…] Internet industry executives and government officials have acknowledged that Internet traffic passing through the switching equipment of companies based in the United States has proved a distinct advantage for American intelligence agencies. In December 2005, The New York Times reported that the National Security Agency had established a program with the cooperation of American telecommunications firms that included the interception of foreign Internet communications.

Some Internet technologists and privacy advocates say those actions and other government policies may be hastening the shift in Canadian and European traffic away from the United States.”

Vidare har det visar sig att en hel uppsjö amerikanska företag gått med förlust pga. detta. Att de förlorat pengar säger man visserligen bero på att de inte investerat i samma utsträckning som företag baserade i bl.a. Kina, men anledningen att andra företag kunnat slå sig in beror på att man från utländskt håll (sett från USA alltså) börjat undvika USA.

Känns detta igen? Här i Sverige har sakkunniga länge varnat för att FRA-lagen jagar bort IT-företag och investeringar från Sverige. Dessutom tvingas de svenska operatörerna dras med kostnader som deras utländska konkurrenter inte har, eftersom det är operatörerna själva som får betala för FRA-kalaset.

I Norge och Finland, vilka båda länderna kommer bli direkt drabbade av den svenska övervakningen, har protesterna redan börjat. Det är allt annat än osannolikt att Sverige kommer drabbas på liknande sätt som USA gjort. Kommer våra kära grannländer i öst och väst att undvika oss? Jag håller det för troligt.

Det kan ju rimligen inte vara ett led i Alliansens politik att straffa en hel bransch och riskera Sveriges goda rykte som IT-nation, samt göra sig ovän med sina grannländer, genom att tvinga igenom en illa genomtänkt lag?

Nej, FRA-lagen måste rivas upp!

Pingat på Intressant.

Annonser

3 kommentarer

  1. Skyddad identitet och FRA « VendettanBettan said,

    […] Falkvinge (pp) #4 | sd mönsterås | Konvertittbloggen | Hampus Algotsson | Gunilla?s travelogue | Soundness in an unsound world | Svensk Myndighetskontroll igen | Mina Moderata Karameller igen | InkyWings Motivstämplar | […]

  2. Fy Fan said,

    Det är skrämmande, att i Sverige körs ihop alla datorer och alla en persons dokument och uppgifter i en Moder-dator. Sedan om Du skriver till kommunen och hamnar i tvist med socialen som förfogar socialtanterna i Sverige med otrolig makt, som de saknar i andra länder. Här i Sverige de tar över arbetsuppgifterna från både rätten och läkarspecialisterna. Och så kan de snoka sig i alla dina privat-meddelanden och som droppe på tortan har de total skäma över dina åsikter från Thomas Bodströms genomförda kartläggning av Dina net-kontakter och -besök. Det är TOTAL TOTALITARISM och under realsocialismen har inget likandne FASCISM existerat, eftersom inte ens kompjutrar fanns tillgängliga. Svenskar bör göra riktig REVOLJUTION i sitt land för att slippa hamna en och en ca 500 000 om året på Avdelning 67 lobbotimerade med nervskador och döende av centralordinerad via socialkärringarna och falska doktorerna neuroleptikan. Detta är ett FASCISTISTISKT SAMHÄLLE som går mot Inbördeskrig. Liknanande inskränkningar på mänskliga rättigheterna leder till inget gott. De bäddar bara för fortsatta konflikter och Inbördeskrig.

  3. Anna Troberg - Blogg » Bloggregistrering är en skänk från ovan said,

    […] | Anna Troberg #5 | Hampus Algotsson | Rick Falkvinge (pp) #8 | Gunilla?s travelogue | Soundness in an unsound world | Svensk Myndighetskontroll igen | Mina Moderata Karameller igen | InkyWings Motivstämplar | […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: