Fildelare förklarar krig mot spelbranschen?

20 augusti 2008 at 16.45 (Fildelning) (, , , , )

Jag läser i DN i dag att datorspelsindustrin i Storbritannien tagit sikte på 25 000 (!) fildelare, och hotar med att dra dem inför domstol om de inte frivilligt betalar 300 pund (ca 3560 kr) till dem i skadestånd. Det är alltså samma skrämseltaktik som musik- och filmbranschen ägnat sig åt i USA.

De företag som står bakom denna aktion är: Atari, Topware Interactive, Reality Pump, Techland och Codemasters. Och de står stolta bakom sin trångsinthet med påståenden som:

”Vi måste komma bort från tanken på nya affärsmodeller som enda lösning på piratproblemet. Det är vilseledande. Vi måste beivra upphovsrättsintrång. Det handlar inte om att skydda en föråldrad fysisk distribution, utan de nya modellerna med legala digitala alternativ.”

Att man alltså hellre går till domstol mot sina kunder och sin målgrupp än att tänka i nya banor, alltså.

Enligt uppgift är det det svensktillverkade spelet ”Battlefield 1942” som är populärast på fildelningsnätverken, med 1,5 miljoner nedladdningar i veckan. Men Dice, tidigare Digital Illusions (kommer ni ihåg Pinball Dreams? Fantastiskt spel! Kan laddas ned här och här, lagligt.), som utvecklat det spelet har en betydligt sundare inställning till problemet:

”Vi vill inte hamna i samma situation som musik- och filmbranschen. Här på Dice finns inga planer på att delta i jakten på fildelare. I stället arbetar vi med att utveckla nya affärsmodeller som bekämpar nedladdningen genom att skapa mervärde.”

Detta säger Jenny Huldschiner, informationschef på Dice, och tillägger att det är en ständig kamp för att ligga före piratmänniskorna. I deras kommande satsning, gratisspelet ”Battlefield Heroes”, tänker de försöka tjäna pengar på reklam och tilläggsavgifter, t.ex. så kallade mikrotransaktioner, istället för själva spelet. Det senare använde tydligen även Uppsalaföretaget Stillfront i sitt gratisspel ”Wanted”.

Nu spelar jag inte dataspel, men jag skulle ändå vilja uppmuntra er som gör det att ge fingret till stelbenta företag de företag som står bakom sådana här aktioner mot sina kunder och fans. Istället uppmuntrar jag er att stötta sådana företag som Dice och Stillfront och därmed visa att det är en sådan inställning vi önskar att de har!

Alltså: Förklara gärna krig mot gammelspelföretag som hellre polisanmäler er än uppmuntrar er att använda deras produkter! Men stöd då även gärna de som tänker i nya banor och vill leva tillsammans med fildelning!

Pingat på Intressant.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: