Två icke-kompatibla lagar

28 juli 2008 at 14.03 (FRA, Politik) (, , , , , , , )

Jag läser, efter några dagars semester, att ytterligare dumheter dyker upp från Rosenbad. Jag tänker på vad som kommit att kallas ”Civilkuragelagen”, eller ”Angiverilagen”. Med vilken det alltså skall bli brottsligt att inte göra något åt eller inte anmäla om man ser eller misstänker att ett brott begås eller har begåtts. Alla de borgerliga partierna i Alliansen är överens om detta och räknar med att driva igenom lagen innan mandatperioden går ut 2010.

Jag tänker inte skriva generellt om varför detta är en så dålig idé, då så många andra före mig redan gjort det. Jag tänkte istället kommentera hur detta kan komma att påverka den så hett omdebatterade FRA-lagen.

Vad har nu detta med FRA-lagen att göra? Jo, eftersom Sten Tolgfors svurit sig blå på att all kommunikation mellan svenskar i Sverige skall slängas om den påträffas, oavsett innehåll. Detta vet vi redan är rent trams, eftersom polisen är en av de större kunderna i ”FRA-butiken”. Men, men den kommande Angiverilagen blir ju FRAs signalspanare skyldiga att polisanmäla lagbrott som de råkar stöta på. Dessutom, om de inte amäler det så begår de ju ett lagbrott och måste anmäla varandra.

Men den här lagen är Sten Tolgfors löften inte ens värda luften de uttalades med, om de nu var något värda innan…

Pingat på Intressant.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: