Problemet med blockpolitik

22 juli 2008 at 13.38 (FRA, Politik) (, , , , , , , , )

Alice Åström vill enligt uppgift sträcka ut en hand högerut för att gemensamt kunna stoppa FRA-lagen. Detta säger Cecilia Wikström i en intervju med Sveriges Radio sig dock inte vara speciellt pigg på:

”[…] jag kan omöjligen tänka mig en situation där det är vänsterpartiet som ska ta ledartröjan i den här frågan. Den har vi redan tagit inom folkpartiet, så det ska vi fortsätta med också, säger Cecilia Wikström.”

Detta är det stora problemet med blockpolitik, och det har Opassande-Emma skrivit bra om tidigare. Att inte kunna tänka fritt och göra gemensam sak av frågor av denna dignitet är i mina ögon en svaghet. Om Cecilia Wikström verkligen brann för att riva upp FRA-lagen skulle hon inte tveka, men prestige verkar tyvärr går före allt i blockpolitiken. Väljarna ställs inför två dåliga alternativ, vilka absolut måste tycka olika i alla frågor.

Det är även intressant att Cecilia Wikström säger att Folkpartiet tagit på sig ledartröjan i denna fråga. Tyvärr måste jag meddela att den tröjan redan är upptagen. Folkpartiet gör därmed samma misstag som F! gjorde för en tid sedan, dvs. att påstå sig stå i bräschen för denna fråga, när de så uppenbart inte gjort det. Detta har Anna Troberg ängnat ett blogginlägg åt tidigare.

Folkpartiet hade visserligen en ensam ledamot som röstade nej, all heder åt Camilla Lindberg, men alla andra folkpartistiska ledamöter, utom en som lade ned sin röst, röstade faktiskt ja till FRA-lagen. Innan folkpartiupproret hade dessutom, i högerblocket, redan Centeruppropet startats. För att inte tala om alla de riksdagsledamöter i vänsterblocket som röstade nej, och efter att lagen röstats igenom dessutom krävt att den skall rivas upp.

Det är givetvis jättebra att Folkpartiet (och F!), eller åtminstone folkpartister, vaknat och insett allvaret i denna fråga. Däremot sitter det borgerliga motståndet på en enorm makt här. De borgerliga ledamöter som är emot lagen hamnar ju i vågmästarställning.

Jag blir dock orolig när Cecilia Wikström meddelar att hon:

”[…] kan inte svara på om hon tänker gå emot regeringen i ett skarpt läge, […]”

Hon vill alltså förmedla att hon är emot lagen och skulle vilja riva upp den, men är inte beredd att faktiskt göra det, eller hur bör man tolka det?

Borgerliga kritiker: Kom till sans, våga stå upp för vad som är rätt och vägra vara nickedockor i detta skådespel!

Andra som skriver om detta: Opassande

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: