FP-motståndarna förtydligar

21 juli 2008 at 09.34 (FRA, Politik) (, , , , , , )

Som jag befarade så var det inga problem för Sten Tolgfors (eller Ingvar Åkesson) att besvara FP-kritikernas argument gällande FRA-lagen. Han säger:

”Signalspaningen ska inte rikta sig mot enskilda svenska medborgare som är misstänkta för brott, utan mot andra länder eller terroristorganisationer. Det handlar om att värna Sverige, inget annat.”

Eftersom han hela tiden menat att syftet med lagen inte är att avlyssna svenska medborgare så kommer han helt enkelt inte lyssna på det örat. Detta är vad Tolgfors sagt hela tiden, och var, tyvärr, helt fel angreppssätt av folkpartisterna. Nu läser jag dock med glädje i dag att Birgitta Ohlsson gjort ett förtydligande i Svenska Dagbladet och säger helt korrekt att:

”Jag har aldrig krävt att det ska föreligga brottsmisstanke avseende traditionell signalspaning, med vilket jag menar spaning i etern. Att radiomaster på fastlandet, fartyg på Östersjön, spaningsflygplan och mobila markförband i Afghanistan lyssnar på radiotrafik mellan ryska militära förband eller talibaner utan brottsmisstanke är oproblematiskt.

Däremot är det självklart att vanliga svenskars kommunikation genom e-post, sms eller telefonsamtal endast ska grans­kas om det föreligger brottsmisstanke och domstolsbeslut.”

Här träffar hon den berömda pudelns kärna väldigt bra! Det är detta FRA-motståndarnas argument varit hela tiden och precis vad Sten Tolgfors och Ingvar Åkesson har så svårt att förstå. Hon tillägger också att:

”Vattendelaren i debatten är när kränkningen av den personliga integriteten sker.”

Samt att:

”Karaktären av intrång förringas inte av att sökningen sker med automatiserad databehandling.”

Dessa argument har jag inte sett användas av någon i alliansen tidigare. (Någon annan som läst något sådant?) Det bådar gott ur alla vinklar, för om inte Birgitta Ohlsson redan vad medveten om detta (vilket skulle vara bra, men i och för sig synd att hon inte dryftat tidigare), så betyder det att hon har lyssnat ordentligt på kritikerna (vilket är väldigt bra).

I artikeln påpekar hon även att Ingvar Åkesson säger emot sig själv i två olika debattartiklar angående syftet med lagen.

Birgittas artikel är mycket läsvärd och rekommenderas varmt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: